Vidiet

A vas szerepe, forrásai, felszívódása, hiánya

A vas szerepe szervezetünkben

Tudtad, hogy a vas nélkülözhetetlen a megfelelő anyagcseréhez és az oxigén szállításához a szervezetben, az alacsony vasszint pedig teljesítménycsökkenést, fáradtságot, az izomműködés károsodását, az immunrendszer gyengülését és csökkent döntési képességet okozhat?

A vashiány és/vagy a vaskimerülés gyakori probléma a sportolóknál a magasabb szükségletek és a megnövekedett vasforgalom miatt, mely különösen igaz a női sportolókra.
Fontos figyelmet fordítani tehát a sportolók vashiányának korai felismerése és kezelése.

A sportolók táplálkozásában vasforrásként szerepelhetnek a vörös húsok, a sertéshús, a csirke, a tojás, a hal, az aszalt gyümölcsök, a leveles zöldségek, a földimogyoró, a bab, valamint egyes dúsított italok és gabonafélék. Ha a vasforrásokat magas C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel (például citrusfélék, narancslé, stb.) párosítjuk, az segíti a vas felszívódását a szervezetben.